Aurul devine interesant pentru investiții
- Postat de TRADING.md
- Categoria Analiza Pieței Financiare
- Data 2 iulie 2019
- Comentarii 2 comentarii
Saptămîna trecută graficul cotației la Aur pe piața internaționață a străpuns un nivel de preț important, astfel se prognozează dezvoltarea unei tendințe crescătoare de lungă durată și oportunități de investiții în aur.
Acest articol conține 3 capitole cu următoarele teme:
- Aur – potențial de apreciere
- Aur contra USD – analiza perioadei de 50 de ani
- 7 motive pentru a investi în aur
- Prețul aurului în Moldova
- Investiții în aur fizic în Moldova
- Investiții în aur prin intermediul ETF-urilor și CFD-urilor
- Ce țară cît aur deține
- Ce țară cît aur extrage
- Cît aur a fost extras și cît a rămas în zăcăminte pe glob
Aurul la bursele financiare
Aur - potențial de apreciere
Pentru cotația aurului pe arena internațională, luna Iunie a fost una importantă. Aurul a ieșit din hibernare. Cu alte cuvinte, graficul GOLD a străpuns în sus canalul orizontal (stare de acumulare), care a durat 3 ani. Din punct de vedere al analizei grafice, acest eveniment semnalează despre o probabilitate sporită că prețul în continuare va dezvolta un trend crescător sau cel puțin un impuls.
Dat fiind faptul că acest eveniment are loc la perioade mari (intervale de ani), acum merge vorba despre oportunitatea planificării unei investiții pe termen lung sau mediu. Iar poziționarea în această investiție ar fi mai bună de la un preț mai mic. De aceea ar fi bine dacă după această străpungere, aurul va retesta zona 1360$-1330$ pentru o uncie. Care sunt alte motive pentru această investiție și care sunt țintele, aflați în continuare.
Aur contra USD - analiza perioadei de 50 de ani
În 1973 SUA a abandonat standardul de aur, adică din acel moment dolarul american nu mai era asigurat de aur, iar prețul aurului a evoluat nu în calitate de valută, ci reieșind din considerentele cererii, întrebuințării sale ca metal prețios și în calitate de activ de refugiu. De aceea, mai jos prezentăm analiza grafică pentru aur și USD începînd cu anul 1970.
La nivel internațional, aurul se cotează în dolari americani. La rîndul său, puterea dolarului american este reprezentată de indicele bursier USD Index [USDX, DXY, DX], care la fel a fost lansat în anul 1973 și se măsoară în puncte (nivelul de pornire a fost 100 de puncte; acum USDX măsoară 96.357 puncte, deci USD a slăbit).
Înainte de a face analiza, priviți la următoarele 2 imagini și veți vedea care a fost prețul aurului și care a fost puterea dolarului american în diferite momente de timp, în decursul a 50 de ani:
Aurul se cotează în USD, de aceea, cînd USD scade, pentru o uncie de aur trebuie de achitat mai mulți dolari, astfel prețul aurului crește. Și invers. Acum, faceți o comparație a acestor două grafice, și veți observa între ele această corelație inversă!
De exemplu, în perioada anilor 2000-2010 indicele dolarului a scăzut, iar aurul a crescut (de la 280$ la 1900$ per uncie, aproape cu 600% !!!); iar din 2010 pînă în prezent invers – dolarul a crescut, iar aurul a scăzut (de la 1900$ la 1050$ per uncie, adică – 45%).
Iar dacă e să facem o analiză complexă a tuturor valurilor în decursul celor 50 de ani și a tendințelor globale pe aceste 2 grafice, observăm că USD per total se află într-un trend descrescător, iar aurul la general se află în trend crescător. Apoi (avînd cunoștințe despre structura trendurilor), vom putea înțelege că în interiorul acestor trenduri, în continuare se așteaptă valuri (direcția mișcării prețului în canal) de depreciere a dolarului american și apreciere a cotației la aur.
Istoria graficelor începînd cu anul 1970 este disponibilă în platforma gratuită Saxo Trader Pro de la Saxo Bank .
În graficul pe aur, constatăm că scăderea anilor 2011-2015 reprezintă al doilea val de corecție, cu o adîncime de aproximativ 50% față de impulsul precedent, pînă la cotația de 1050$ per uncie. Acest preț a fost unul apropiat de sinecostul de extragere a aurului în anul 2015 al multor companii din lume, iar dacă prețul aurului scădea mai jos de sinecost, producătorii se opreau, aurul intra în deficit și prețul aurului automat trebuia să crească înapoi. Plus, cererea la aur mereu crește, iar cantitățile pe glob sunt limitate (vedeți care sunt cantitățile de aur în ultimul paragraf din acest articol).
Din aceste puncte de vedere (grafice și fundamentale) constatăm un scenariu unic: în continuare aurul va crește, iar la moment trebuie să se dezvolte al treilea val impulsiv din cadrul global al trendului crescător. Acest impuls ar putea dura 8-12 ani, cu o țintă spre 2700$ pentru o uncie de aur. Însă pînă acolo vom întîlni pragul maximului istoric de 1900$, la care aurul poate ajunge în decurs de 2-5 ani. Deci dacă aurul va scădea dintăi la 1360$ (precum a fost descris la începutul acestui articol) pentru ca să ne ofere o intrare mai bine poziționată, atunci creșterea pînă la 1900% ar însemna un profit de 40%, iar pînă la 2700$ un profit de 100%.
7 motive pentru a investi în aur
Istoria de a-și menține valoarea
Spre deosebire de monedele de hârtie, aurul și-a menținut valoarea pe parcursul secolelor. Oamenii văd aurul ca o modalitate de a transmite și de a-și păstra bogăția de la o generație la alta.
Slăbiciunea dolarului american
Deși dolarul american este una dintre cele mai importante valute de rezervă din lume, când valoarea dolarului cade în raport cu alte valute, așa cum a făcut între 1998 și 2008, acest lucru îi determină pe oameni să se agațe de securitatea aurului, ceea ce ridică prețurile aurului.
Hedge pentru inflație
Din punct de vedere istoric, aurul a fost un mijloc excelent de protecție împotriva inflației, deoarece prețul său tinde să crească odată cu creșterea costului vieții. În ultimii 50 de ani, investitorii au cunoscut o creștere a prețurilor la aur și o scădere a pieței bursiere în anii cu inflație ridicată.
Incertitudine geopolitică
Aurul își păstrează valoarea nu numai în momente de incertitudine financiară, ci și în momente de incertitudine geopolitică. Se numește adesea “marfa de criză”, deoarece oamenii se salvează de siguranța relativă atunci când tensiunile mondiale cresc; în astfel de momente depășește adesea alte investiții.
Ofertă limitată
Începând cu anii ’90, cea mai mare parte a aprovizionării cu aur de pe piață a fost în vânzările de lingouri de aur de la seifurile băncilor centrale globale. Aceste vânzări de către băncile centrale globale au încetinit semnificativ în 2008. În același timp, producția de aur nou în mine a scăzut din 2000. Potrivit companiei BullionVault.com, producția anuală de aur a scăzut de la 2.573 de tone în 2000 la 2.444 de tone. În 2007 (însă, potrivit Goldsheetlinks.com, producția de aur a crescut în 2011, iar în 2011 producția a atins aproape 2.700 de tone.) Este posibil să dureze cinci până la zece ani pentru a lansa o nouă mină. Ca regulă, reducerea ofertei de aur crește prețul aurului.
Creșterea cererii
În anii precedenți, creșterea prosperității în economiile de piață emergente a sporit cererea de aur. În multe dintre aceste țări, aurul este interconectat cu cultura. India este una dintre cele mai mari țări consumatoare de aur din lume. Sezonul de nunta indian in luna octombrie este in mod traditional perioada anului in care se observa cea mai mare cerere globala de aur. Cererea de aur a crescut, de asemenea, printre investitori, ca fiind o clasă de investiții în care trebuie alocate fonduri.
Diversificarea portofoliului
Cheia diversificării este de a căuta investiții care nu sunt strâns legate între ele; Din punct de vedere istoric, aurul a avut o corelație negativă cu acțiunile și alte instrumente financiare. O poveste recentă confirmă acest lucru:
- Anii 1970 au fost minunați pentru aur, dar îngrozitor pentru stocuri.
- Anii ’80 și ’90 s-au dovedit a fi excelenți pentru stocuri, dar teribile pentru aur.
- În 2008, stocurile au scăzut substanțial, pe măsură ce consumatorii au trecut la aur.
Investitorii bine diversificați combină aurul cu acțiunile și obligațiunile dintr-un portofoliu pentru a reduce volatilitatea generală și riscul.
Concluzia
Aurul ar trebui să reprezinte o parte importantă a unui portofoliu diversificat de investiții. Deși prețul aurului poate fi volatil pe termen scurt, acesta și-a menținut întotdeauna valoarea pe termen lung. Timp de mulți ani, a servit drept apărare împotriva inflației și a eroziunii principalelor valute.
Aurul în Moldova
Prețul aurului în Moldova
Preţul aurului în Moldova se determină în fiecare zi lucrătoare de către Banca Naţională a Moldovei și sunt valabile începând cu următoarea zi lucrătoare. Defapt prețul aurului în Moldova depinde de cotația lui pe arena internațională, adăugînd ajustarea la puterea leului moldovenesc. Formula este simplă:
Pe piața internațională aurul se cotează în dolari americani pentru o uncie troy (unitate de măsură pentru cotația metalelor prețioase). O uncie troy este echivalentă cu 31,1034768 grame. Astfel, dacă la bursă o uncie de aur costă 1390 USD, atunci reiese că un gram de aur costă 1390/31,1=44,69 USD. Și dacă în Moldova la moment 1 USD costă 18.10 MDL, atunci reiese că un gram de aur ar trebui să coste în Moldova 44.69*18.10=808.88 Lei. Verificînd acum (02.07.2019) pagina Băncii Naționale (https://www.bnm.md/ro/content/pretul-la-metalele-pretioase), vom observa că prețul unui gram de aur este 821.62 Lei, ceea ce aproximativ coincide cu calculele noastre.
Avînd abilitatea (sau o consultatie) de a face o analiză a graficelor Gold și MDL/USD și prognozînd care va fi evoluția lor, veți putea înțelege care ar fi prețul unui gram de aur în Moldova peste cîțiva ani. De exemplu, conform analizei și prognozelor, dacă USD/MDL va ajunge peste 1-1.5 ani la 20 lei pentru un USD și în același interval o uncie de aur va creste la 1500 $ per uncie, atunci la acel moment un gram de aur în Moldova ar trebui să coste aproximativ 964 Lei, adică cu 17.4% mai mult decît acum. Un astfel de scenariu reprezintă o posibilitate de a face profit prin investiții.
Investiții în aur fizic în Moldova
Noi am contactat Banca Națională a Moldovei și cîteva din cele mai populare bănci comerciale, dar din păcate, toate ne-au răspuns că nu vînd și nu cumpără aur fin. La aceste bănci există doar monede jubiliare și comemorative din argint și mai rar din aur. Oricum, valoarea astfelor de monede au o valoare mai mică în alte țări, acolo unde persoanele comemorate pe monede nu sunt cunoscute.
Deoarece în Moldova băncile nu lucrează cu lingouri de aur, vom explica cum are loc această procedură în România.
Investiții în aur fizic în România
Dacă păstrarea aurului acasă este o idee proastă din motive de siguranță, atunci păstrarea lui în cutiile de valori ale băncilor vă obligă la plata unor taxe ce vor duce la scădere randamentului investiției. De asemenea, în cazul în care cumpărați lingouri sau monede de aur și luați decizia de a le păstra altundeva decât la sediul băncii care le-a emis, banca respectivă, nu mai are obligația de a le răscumpăra. Iar vînzarea unui lingou “în stradă” la un preț corect și în momentul de necesitate, vă dați seama că nu este ușor.
Portalul investestelabursa.ro a scris că achiziționarea și valorificarea aurului fizic la bănci cu servicii de răscumpărare este o investiție păguboasă. Dacă ar fi să luăm un exemplu concret, putem verifica prețul lingourilor de aur emise de diverse bănci pe site-urile proprii. Astfel, costul gramului pe lingoul de aur vândut de o bancă renumită din România la data de 25 iulie 2017 era de 182 lei românești (pe cînd cursul aurului pe site-ul BNR era de 158 lei/g). Banca oferă și servicii de răscumpărare a lingourilor de aur aflate doar în custodia băncii la un preț de 148 lei/gram. Deci avem din start o diferență procentuală între vânzare și cumpărare de 23%.
Investiții în aur prin intermediul ETF-urilor
O altă variantă de a investi în aur este prin intermediul instrumentelor de tip ETF prin intermediul unui broker. Instrumentele de tip ETF se aseamană foarte mult cu certificatele index listate la Bursa de Valori, în sensul că și aceste instrumente urmăresc prețul aurului de pe piețele internaționale. Astfel, condițiile vor fi cu mult mai avantajoase comparativ cu investițiile în aur fizic și iată care sunt ele:
- nu există taxe de păstrare ca pentru aur fizic, ci un comision unic per tranzacție, în mărime de DOAR 9,98 EUR indiferent de suma investită sau 0,24% din suma investită!
- cumperi și vinzi aurul procurat în orice moment, în regim online de piață
- nivelul de asigurare al investițiilor rămîne să fie unul foarte înalt, cu plafonul maximal de 85000 GBP per cont.
Iată denumirea ETF-uri denominate în EUR și USD care oferă expunere pe aur:
- iShares Physical Gold ETC (ETC EUR)
- iShares Physical Gold ETC (ETC USD)
Instrumente de tip ETF pe aur pot fi cumpărate prin intermediul partenerului nostru – Saxo Bank -> deschide cont demo și testează platforma
Tranzacționare aur prin certificate CFD și index
Puțini știu ca investițiile în aur se pot realiza de asemena și prin intermediul bursei, cumpărând instrumente financiare ce au ca activ suport aurul, cum ar fi certificatele index sau CFD-urile. Aceste instrumente financiare sunt produse structurate emise de bănci ce sunt tranzacționate la Bursa de Valori ca orice altă acțiune și are particularitatea să imită exact variația cotației aurului de pe piețele internaționale. Instrumentele de tip CFD oferă chiar și avantajul unui levier financiar, adică orice variație a cotației aurului este amplificată de 10, 50 sau chiar 500 de ori oferind astfel posibilitatea unor câștiguri mai mari. Desigur, folosind un efect de levier mare și pierderile pot fi la fel de mari.
Date despre aur la nivel global
Ce țară cât aur deține
Conform statistica.com, în martie 2019, Statele Unite aveau cea mai mare rezervă de aur – peste 8.000 de tone metrice de aur. Aceasta a fost de peste două ori mai mare decât rezervele de aur ale Germaniei și de peste trei ori rezervele de aur ale Italiei și Franței. China a fost pe locul al șaselea pentru cantitatea de aur pe care o are în rezervă.
SUA
Washingtonul deține cel mai mare din lume rezerve de aur de 8.407 de tone. Aceasta reprezintă mai mult de 75% din rezervele valutare naționale.
Germania
În prezent, Deutsche Bundesbank deține 3,483 tone de aur, ceea ce reprezintă mai mult de 70% din rezervele valutare germane. Autoritatea de reglementare a încercat să repatrieze aproximativ 674 de tone de aur păstrate de Banque de France și US Federal Reserve Bank. Repatrierea aurului națiunii se așteaptă să fie finalizată până în 2020.
Italia
Cu 2.534 de tone de aur, Italia este pe locul trei. Cantitatea aceasta reprezintă aproape 70% din rezervele valutare ale țării. În conformitate cu politica urmată de Banca Italiei, aurul este cea mai sigură investiție în perioade de turbulențe economice și o protecție împotriva volatilității dolarului american.
Franța
Parisul deține 2,518 tone de acest metal prețios, ceea ce reprezintă aproximativ 60% din rezervele valutare ale Franței.
Rusia
În ultimii șase ani, banca centrală rusă a fost extrem de sporită în ceea ce privește achizițiile de aur. În 2017 țara a stors China din lista primilor cinci mari deținători de aur. Anul trecut, Rusia a devenit cel mai important cumpărător de aur din lume, cu achiziții nete ajungând la 274 de tone. În luna februarie, banca centrală rusă a stimulat rezervele valutare cu 31,1 tone de aur, ridicând exploatațiile de metale prețioase la 2,149 de tone.
Moldova
Republica Moldova este statul care își ține aproape în întregime rezerva în valută. Ultimul raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), 22 februarie2019, arată că în total activele oficiale de rezervă constituie aproximativ 2 miliarde 808 milioane de USD, iar valoarea rezervei de aur este puțin peste trei milioane de dolari, relatează IPN.
Fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruța, a menționat că rezerva de aur mică pe care o deține BNM se explică prin faptul că țara nu deține zăcăminte de aur și nu a fost niciodată un jucător important pe piața regională sau mondială a aurului. Aurul din rezerva Băncii Naționale a Moldovei a fost moștenit de la Visteria Națională după ce aceasta a fost lichidată.
Păstrarea unor cantități mari de aur presupune cheltuieli ridicate. Aurul necesită condiții speciale de întreținere, depozitare, stocare, inclusiv și asigurarea măsurilor de securitate și de pază. Statele care nu dețin capacități suficiente de stocare a rezervei de aur aleg să păstreze o parte din aur în altă țară, contra cost. Elveția este statul care are capacități mari de păstrare a aurului, astfel în băncile elvețiene sunt păstrate o parte din rezervele de aur ale altor state.
(Europa Liberă: Aţi spus că deocamdată Banca Naţională nu contează pe rezervele de aur, dar Republica Moldova are piaţa aurului?
Iurie Gotişan: „Nu cred că putem spune că în Moldova există o piaţă veritabilă a aurului. Deoarece aceasta este destul de mică şi de fapt nu avem o cultură de tranzacţionare a acestui metal. Ceea ce se vinde şi se cumpără la noi, poate fi calificat mai degrabă ca o vânzare la tarabă a aurului. Totuşi, magazinele specializate indică în ultima vreme că cererea faţă de lingourile de aur, mă refer la cele mici, este destul de mare, mult mai mare ca oferta, adică mai mulţi cumpără decât vând acest produs…”.
Ce țară cît aur extrage
După cum se vede în graficul de mai jos, China ocupă primul loc al producătorilor mondiali de aur cu o marjă largă, extragând cu 87 de tone mai mult decât Australia de pe locul al doilea. Topul clasamentului a rămas neschimbat între 2017 și 2018, cu excepția Indoneziei și a Peru, trecând între locul șase și cel de-al șaptelea. Dintre producătorii de top, Indonezia a înregistrat cel mai mare câștig anual, sporind producția cu 23%.
1. China – 399.7 t
Timp de mulți ani, China a fost națiunea producătoare de top, reprezentând 12% din producția globală de mine. Cu toate acestea, aceasta este cu 6% mai mică decât 2017 și marchează al patrulea an consecutiv de scădere. Declinul descendent se datorează, în mare parte, unor politici de mediu mai stricte impuse de guvern
2. Australia – 312.2 t
Australia, pe de alta parte, a postat sase ani consecutivi de crestere a productiei, in crestere cu 6% in 2018. GFMS raporteaza ca mina Newcrest din Cadia Hill a stabilit o productie record de 23 de tone, ceea ce reprezinta o crestere de 38% fata de 2017. AngloGold Ashanti a înregistrat o creștere de 12%, în timp ce Kirkland Lake a crescut cu 21%. Industria mineralelor produce peste jumătate din exporturile totale ale Australiei și generează aproximativ 8% din PIB.
3. Russia – 281.5 t
O masă de 83% din aurul european provine din Rusia, care își crește producția în fiecare an începând cu 2010. Producția rusească a crescut cu 11 tone în 2018, sau aproximativ 2%, în timp ce factorii de decizie politică se concentrează pe creșterea industriei. Cine este cel mai mare cumpărător de aur rusesc? Guvernul rus, desigur, care achiziționează în jur de două treimi din tot aurul produs local.
4. United States – 253.2 t
Producția de aur american a crescut cu 10% în 2018, marcând al cincilea an consecutiv de creștere. Producția a fost susținută de note mai mari la operațiunile Newmont din Nevada. De fapt, aproximativ 78% din aurul produs în S.U.A. este din Nevada.
5. Canada – 193.0 t
Canada a înregistrat anul trecut două locuri pe listă și a păstrat locul cinci în 2018 – producând 17 tone mai mult față de an precedent.
Cît aur a fost extras și cât a rămas în zăcăminte pe glob
Reieșind din faptul că aur în zăcăminte nu a rămas mult, trebuie să înțelegem că prețul nu va scădea în termeni de decenii…
Până în prezvent au fost exploatate aproximativ 190 de mii de tone de aur. Cercetările efectuate arată că sub pământ mai există aproximativ 54 de mii de tone de rezervă de aur ,care aşteaptă să fie exploatate.
Din totalul stocului de aur, peste 90 de mii de tone, sunt utilizate pentru confectionare bijuteriilor. Urmează investiţiile private unde se folosesc aproximativ 40 de mii de tone, iar guvernele lumii au în total o rezervă mai mare de 32 de mii de tone de aur. Mai sunt numeroase industrii care se folosesc mai mult sau mai puţin de acest metal preţios, este vorba de o cantitate de aproape 27 de mii de tone, iar cea mai mare parte se duce în industria IT. Fabricile de electronice ajung să folosească uneori chiar şi 12% din tonele extrase annual.
Se întâmplă ca o mare parte din aurul folosit pentru gadgeturi să ajungă la groapa de gunoi, ar fi aproximativ 7% din tot aurul care a fost extras de-a lungul timpului .
Etichete:aur, aur in portofoliu, aurul creste, investitii in aur
Next post
2 Comments